In de orthomoleculaire therapie spreken we niet van “je bent wat je eet”, maar “je bent wat je verteert”. Wist je dat “je denkt zoals je darmen werken” net zo waar is? 🧠🐾 De gut-brain axis – oftewel de verbinding tussen darmen en hersenen – speelt een cruciale rol in het gedrag van jouw hond. Vooral na een darminfectie, zoals Giardia, kan deze balans flink verstoord raken. Dit kan zich uiten in prikkelbaarheid, angstig gedrag of zelfs agressie. Maar hoe werkt dat precies? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen?
De Darmen als Tweede Brein
De darmen bevatten miljoenen zenuwcellen en zijn direct verbonden met de hersenen via de nervus vagus. Dit betekent dat wat er in de darmen gebeurt, direct invloed heeft op het gedrag en de emoties van je hond.
✔ Gezonde darmen = een evenwichtige hond
✔ Verstoorde darmen = stress, angst en gedragsproblemen
Een gezonde darmflora produceert neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die zorgen voor een stabiele gemoedstoestand. Maar bij honden die een parasitaire infectie zoals Giardia hebben gehad, kan dit evenwicht verstoord raken. Dit heeft niet alleen fysieke gevolgen (zoals diarree en spijsverteringsproblemen), maar ook mentale en gedragsmatige effecten.
Van Giardia naar Gedragsproblemen
Giardia is een hardnekkige parasiet die het darmstelsel flink ontregelt. Maar zelfs als de parasiet weg is, kunnen de gevolgen nog maandenlang merkbaar blijven.
🚨 Mogelijke gedragsveranderingen na Giardia:
❌ Onverklaarbare angst of prikkelbaarheid
❌ Verhoogde stressreacties (snel schrikken of blaffen)
❌ Verminderde focus en leervermogen
❌ Agressie naar andere honden of mensen
Waarom gebeurt dit? Giardia beschadigt de darmwand, wat kan leiden tot een leaky gut (lekkende darm). Hierdoor komen toxines (giftige stoffen) en onverteerde eiwitten in de bloedbaan terecht, wat het immuunsysteem activeert en ontstekingen in het lichaam en de hersenen kan veroorzaken. Dit kan direct het gedrag van je hond beïnvloeden.
Wat Kun Je Doen? Holistische Aanpak voor Herstel
Gelukkig is herstel mogelijk! Door de darmen en het zenuwstelsel te ondersteunen, kun je je hond helpen weer in balans te komen.
✅ 1. Herstel de darmflora
- Start met het creëren van rust in de darmen: GOEDE voeding en dat is rauwe voeding.
✅ 2. Ga naar een hondenvoedingspecialist of liever orthomoleculair therapeut voor honden voor advies!
✅ 3. Ga naar een dierenarts voor een gastro-intestinaal bloedonderzoek!
- Laat vitamine B12 testen en zink. Als de darmwand is aangetast, betekent dit 9 van de 10 keer dat de opname van B12 (en zink) ook is verstoord. Zeker wanneer je een Duitse herder of Australian Shepperd hebt. Die kunnen een sowieso een aangeboren (erfelijke) malabsorptie van B12 hebben.
Waarom stopt het stappenplan hier?
Omdat het zo ontzettend belangrijk is dat jouw hond de juiste voeding krijgt die bij jouw hond past en daarbij de juiste supplementen. Hier gaat zoveel mis. Darmen moeten zorgvuldig en rustig hersteld worden. Ga je te snel of gooi je meteen vanalles in je hond, dan kan het juist nog meer schade opleveren. Met alle gevolgen van dien.
Wat doe je vooral niet!!
🚨 Er worden, waarschijnlijk goedbedoeld, zoveel verkeerde adviezen gegeven die zo mogelijk nog schadelijker zijn voor jouw hond. Ik noem er een aantal:
❌ Probiotica: ten eerste wil je geen levende bacteriën stoppen in een hond die al gevoelige darmen heeft en ten tweede is het weggegooid geld, want als jouw hond een lekkende darm heeft, lekken die (vaak dure) bacteriën door de darmwand naar plaatsen in het lichaam waar je ze juist niet wilt hebben.
❌ Veendrenkstof: iedereen stopt te pas en te onpas veendrenkstof in een hond, maar wist je dat veendrenkstof ook de opname van mineralen en vitamines kan beïnvloeden?
❌ Zelf dokteren: dit bedoel ik niet om mijn eigen portemonnaie te spekken of die van andere orthomoleculaire therapeuten en hondenvoedingspecialisten, maar om jouw portemonnaie te sparen. Voor iedere hond met een dergelijk darmprobleem geldt een protocol op maat. Dit heeft te maken met de historie van de hond (we gaan zelfs terug naar de moederteef), hoe ernstig de aandoening is, overige symptomen enz.
❌ Koolhydraten geven: dat betekent stoppen met brokken en ook snacks. Dus geen stukje worst, geen stukje kaas, geen hondenkoekje.
Waarom gebeurt dit?
Giardia (en Panacure of andere medicatie) beschadigt de darmwand, wat kan leiden tot een leaky gut (lekkende darm). Hierdoor komen toxines (giftige stoffen) en onverteerde eiwitten in de bloedbaan terecht, wat het immuunsysteem activeert en ontstekingen in het lichaam én de hersenen kan veroorzaken. Dit kan direct het gedrag van je hond beïnvloeden.Conclusie: Gedrag Begint in de Darmen
Als je hond plotseling gedragsproblemen vertoont, is het goed om ook naar zijn spijsvertering en darmgezondheid te kijken. Het is geen toeval dat zoveel honden na een infectie zoals Giardia gedragsveranderingen laten zien. Door de darmen te ondersteunen met de juiste voeding, supplementen en rust!, kun je niet alleen de fysieke gezondheid van je hond verbeteren, maar ook zijn mentale welzijn en gedrag.
💬 Heeft jouw hond last gehad van Giardia en merkte je daarna gedragsveranderingen? Neem contact met me op voor een passend advies! 🐶👇