0651502560
Selecteer een pagina

Stel je voor, je trouwe viervoeter, je beste vriend heeft continu jeuk, rode oogleden, regelmatig oorontsteking, wisselende ontlasting en zijn vacht ruikt naar de oude vaatdoekjes die je ergens had neergelegd maar bent vergeten. De dierenarts heeft oordruppels voorgeschreven en een anti-jeuk shampoo voorgeschreven en je gaat druk aan de slag, maar de klachten blijven terugkomen. Het lijkt maar niet weg te gaan wat je ook probeert. 

Soorten allergieën

Allergieën bij honden ontstaan wanneer hun immuunsysteem, dat normaal gesproken dient als een schild tegen ziekteverwekkers, overmatig reageert op een onschadelijke stof, een allergeen genaamd. Deze overreactie kan leiden tot een reeks ongemakkelijke symptomen. Maar welke soorten allergieën kunnen onze honden treffen?

  1. Voedselallergieën: Stel je voor dat je favoriete maaltijd je plotseling ongemak bezorgt. Dit is wat er gebeurt bij voedselallergieën. Ingrediënten zoals rundvlees, kip, tarwe of soja kunnen een allergische reactie veroorzaken, die zich kan uiten in huidproblemen, maag-darmklachten of oorinfecties.
  2. Omgevingsallergieën: Net zoals wij kunnen honden ook allergisch zijn voor hun omgeving. Pollen, schimmels, stofmijten en huisstof kunnen huidproblemen, jeuk en roodheid veroorzaken.
  3. Vlooienallergie-dermatitis: Een enkele vlooienbeet kan ernstige jeuk en huidirritatie veroorzaken bij honden die allergisch zijn voor vlooienspeeksel.
  4. Contactallergieën: Sommige honden kunnen allergisch zijn voor stoffen waarmee ze in contact komen, zoals bepaalde schoonmaakmiddelen, pesticiden, planten of materialen zoals rubber.

Allergie-ontwikkeling

Het proces van allergie-ontwikkeling bij honden omvat doorgaans de volgende stappen:

  1. Sensibilisatie: Dit is de eerste blootstelling aan het allergeen. Het immuunsysteem van de hond herkent het allergeen niet als schadelijk en produceert geen significante reactie.
  2. Herblootstelling: Bij latere blootstelling aan hetzelfde allergeen herkent het immuunsysteem het als een bedreiging. Het produceert antilichamen, meestal van het IgE-type, tegen het allergeen.
  3. Allergische reactie: Wanneer de hond opnieuw wordt blootgesteld aan het allergeen, hechten de IgE-antilichamen zich aan mestcellen, die op hun beurt histamine en andere chemicaliën vrijgeven. Deze chemicaliën veroorzaken ontsteking en allergische symptomen, zoals jeuk, zwelling en roodheid.

Genetische factoren

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle honden allergieën ontwikkelen, zelfs niet als ze worden blootgesteld aan allergenen. Genetische factoren kunnen een rol spelen in de vatbaarheid voor allergieën, en sommige honden kunnen gevoeliger zijn dan andere of sommige honden hebben door een tekort aan vitamine allergie-achtige klachten.

Als je vermoedt dat je hond symptomen vertoont van een allergie of intolerantie, kun je een aantal stappen nemen:

  1. naar de dierenarts om een omgevingsallergie te laten onderzoeken;
  2. naar een dermatoloog;
  3. na de diagnose van de omgevingsallergie eventueel starten met een eliminatiedieet om voedselallergie uit te sluiten.

Bij die laatste stap moet je zoeken naar een voeding die bij je hond past. Soms is dat simpelweg een voeding waarbij het bijna uitgesloten is dat je hond daarop reageert, bijv. Anallergenic van Royal Canin. Maar soms zijn er andere mogelijkheden bijvoorbeeld starten met een voeding die één eiwitbron en één koolhydraatbron bevat, bijv. paard, aardappel.

Hoe vind je door al die voedingen en mogelijkheden de juiste voeding?

Dat is waar je een hondenvoedingsdeskundige voor inschakelt. Samen gaan we op zoeken naar de juiste en passende voeding voor jouw hond.

Neem contact met mij op voor een afspraak.