Soms lees je een bericht waar je even stil van wordt. Zoals het nieuws van het waterschap Rijnland: antivlooienmiddelen voor huisdieren blijken schadelijk voor onze waterkwaliteit. Terwijl we in de landbouw bepaalde gifstoffen verbieden om het milieu te beschermen, spoelen we via de hond in de sloot of het doucheputje tóch dezelfde stoffen het water in. Fipronil, imidacloprid – oftewel Advantage, Advantix, Seresto, Bolfo. Dus wat we niet op het land willen, belandt via onze trouwe viervoeters alsnog in het ecosysteem. Ironisch, toch?
We willen onze honden beschermen tegen vlooien en teken, maar vergeten soms wat die chemische middelen met de rest van de natuur doen. Insecten in het water leggen het loodje, vissen krijgen het zwaar, en uiteindelijk komt het gif via de kringloop weer bij ons terecht. Waterschap Rijnland noemt het een serieus probleem: “We doen ons best om het water schoner te maken, maar via de huisdieren komt het gif er toch in.” En dat is niet alleen een Noordwijks probleem, maar een landelijke kwestie.
Gelukkig zijn er alternatieven. Steeds meer hondeneigenaren kiezen voor natuurlijke oplossingen die vriendelijk zijn voor dier én milieu. En eerlijk is eerlijk: het vraagt soms wat meer aandacht, maar het is het waard. Een overzicht van natuurlijke opties:
Biologische appelazijn
Appelazijn is een klassieker onder de natuurlijke vlooienbestrijders. Je kunt een mengsel maken van biologische, troebele appelazijn (bijv. Voelkel) en water (verhouding 1:1) en dit in een sprayflacon doen. Lichtjes insprayen over de vacht – vooral bij de nek, schouders en staartaanzet – werkt afwerend tegen vlooien. Let op voor de ogen. Ook kun je een scheutje appelazijn toevoegen aan het badwater van je hond, of een vlooienkam in verdunde azijn dopen en daarmee de vacht uitkammen. Let op: gebruik geen pure (schoonmaak)azijn, en houd rekening met gevoelige huidjes. Dan kun je de appelazijn extra verdunnen met water.
Sommige mensen voegen zelfs een klein scheutje appelazijn toe aan het eten van hun hond. Niet iedere hond vindt dit lekker, maar het zuur uit appelazijn kan vlooien van binnenuit afweren en helpt bovendien bij honden die last hebben van maagzuur.
Fenegriekpoeder en kruidenmixen
Fenegriekpoeder is een bekend ingrediënt in natuurlijke vlooien- en tekenpoeders. Je mengt het eenvoudig door het voer van je hond. Het maakt je hond van binnenuit minder aantrekkelijk voor vlooien en teken. Er zijn speciale kruidenmixen verkrijgbaar met fenegriek, gist, hop en knoflook, die bijdragen aan een gezonde huid en vacht en zo ongedierte op afstand houden. Laat je hierin goed voorlichten, want fenegriek moet je niet toepassen wanneer je hond een auto-immuunziekte heeft en bijv. Apoquel of Prednison slikt.
Kokosolie
Kokosolie is een wondermiddel: zacht voor de huid, veilig voor je hond en effectief tegen vlooien en hun eitjes. Je kunt een beetje kokosolie tussen je handen wrijven en het vervolgens door de vacht masseren. Kokosolie werkt niet alleen afwerend, maar verzorgt ook de huid en helpt bij kleine wondjes of schilfers. Veel honden vinden het zelfs lekker om te eten, wat meteen de weerstand ondersteunt. Smeer je hond in voordat je gaat wandelen om te voorkomen dat je huis, meubels, muren enz. vies worden van het kokosvet.
Schapenvet bonbons met knoflook
Schapenvetbonbons met knoflook zijn populair als natuurlijk middel tegen vlooien en teken. Maar deze bonbons zou ik afraden omdat schapenvet verzadigd vet is en je hond hier vooral dikker van wordt. Knoflook is wel goed voor je hond. Knoflook bevat aliine, dat via de bloedbaan een geur afgeeft die parasieten afweert. Daarnaast dekt knoflook de melkzuurgeur van de huid af, waardoor vlooien en teken minder snel worden aangetrokken. Let wel: gebruik knoflook altijd in veilige, lage dosering, speciaal voor honden samengesteld.
Overige natuurlijke tips
- Regelmatig kammen met een vlooienkam helpt om vlooien vroeg te signaleren en te verwijderen.
- Het huis goed schoonhouden (stofzuigen, manden wassen) voorkomt een vlooienplaag.
- Alleen behandelen als het echt nodig is – voorkom routinegebruik van chemische middelen.
- Kijk voor meer tips op de website van Petra Driesen
We willen het beste voor onze dieren, maar ook voor de natuur waar we allemaal van afhankelijk zijn. Dus de volgende keer dat je naar die handige pipet grijpt, vraag je dan af: is het écht nodig? Of kan het ook anders? Met natuurlijke alternatieven houd je je hond én het water schoon. Soms begint milieubescherming gewoon bij de hond in je eigen huis.
Wil je meer weten over natuurlijke vlooien- en tekenmiddelen? Stuur me een berichtje.